Så fik jeg prøvet det også!   Alle 4 kursister var færdige INDEN klokken var 15.00 sidste dag.  Det har jeg ikke prøvet før. Og det var ikke fordi der blev sjusket og hoppet over lave gærder.

INGEN spurgte undervejs om vi kunne nå at få ikonen færdig. Der blev arbejdet intenst, som altid.  Muligvis mere intenst end jeg er vant til? Som sædvanlig fik vi næsten ikke holdt nogen pauser undervejs (kun frokostpauser og en enkelt pause til eftermiddagskaffe og “småsmørkage”).  Den gode I ved nok, fra Walkers.walkers

Og så blev der malet.  Denne gang havde alle 4 deltagere valgt en af “mine” ikoner – det var også lidt specielt, og veldig glædeligt!

Ikke hele tiden kunne jeg jo huske hvordan det var jeg lige præcis havde blandet den farve til f.eks. Marias maforion, eller baggrundsfarven på Kristus Pantokrator.  Men vi finder altid en løsning.

Skønt er det at høre en af deltagerne forsikre en anden om at – husk du er ikke helt færdig endnu, og det bliver godt til sidst. 

IMG_7032

Nu er det mere regel end undtagelse at deltagerne har været på kursus hos mig før, sådan også denne gang.  Der var kun 1 “nybegynder”, dvs. Sofie havde malet to ikoner hos en anden lærer for 12 år siden…

Lotte har været på kursus 8 gange tror jeg, Hanne 4 gange  og Kirsten nu 2 gange. Jeg tænker jeg gør nogle ting rigtigt, og så synes jeg alle er så utrolig dygtige!  Når jeg tænker på min første ikon:

1.ikon

hvad skal det så ikke blive til med mine elever.. som præsterer de rene mesterværker i forhold til min den første!

Dagenes start her i huset med meditation og bøn er også afgørende for mig.  At komme godt fra start er vigtigt, at komme ned i omdrejninger, finde hjem i sig selv og at blive stille – det er et suverænt udgangspunkt hvis du skal skrive ikon.  Så klarer selv ikonen nærmest resten.   Nej det ved jeg den ikke gør, men hold op hvor er der megen hjælp at hente i den verden som vi ikke normalt har så megen kontakt til – men som vi søger efter!  Her er ikonerne og frembringelsen af dem af uvurderlig betydning.

IMG_7034

Guldet blev tæt på perfekt!

Det gør mig så glad at se glade ansigter – og overraskede ansigter, overraskelsen over hvad man egentlig er i stand til at male – når bare man TROR på det, og VIL og husker at bede om hjælp…

Det er vigtigt i denne proces at ikke bedømme sit arbejde ud fra en halvfærdig ikon.  Her kommer troen ind.  Troen på at slutresultatet BLIVER godt. Og det gør det – hver gang.  Endnu har jeg ikke haft en deltager som var utilfreds med sin ikon.  Selvfølgelig er der plads til forbedringer, men det kommer med den næste ikon man laver – og den næste igen.

IMG_7031

En anden ret så vigtig ting vi lærer i ikonmaleriet, det er at skulle der mod formodning ske en fejl, en lille ulykke (det forekommer) så kan vi ALTID rette det op, male ovenpå, fjerne blamagen, reparere guldet, reparere passerens hærgen med sin spids hen over ansigtet,  fjerne farve på afveje ind i glorien osv. osv. Det KAN lade sig gøre, akkurat som i livet….

IMG_7033

Og så skal vi også altid huske på at træde nogle skridt tilbage ind i mellem og lade som om vi ALDRIG har set det der nu er foran os.  Kikke på vor ikon med helt nye øjne og lade os forundre og glædes over det fantastiske resultat der kom ud af 4 dages ihærdigt arbejd!

Til lykke alle 4 med jeres smukke ikoner!

Og må ikonen I nu går hjem med for altid minde jer om Guds kærlighed til os alle – i evighed.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *