En ¬†del af dagen i g√•r brugte jeg ¬†p√• ansigternes f√łrste lysning, og p√• at f√• overgangen mellem lysningen og skyggen s√• glidende som mulig. Det drejer sig specielt om overgangen p√• den “store” kind… Det er ikke helt ligetil. ¬†Ofte m√• jeg ty til at arbejde “bagl√¶ns”, dvs. at jeg l√¶gger en tynd farve af grundfarven ind over lysningen eller blander de to farver for ikke at f√• en for skarp kant. ¬†Hvis man ikke er vant til at arbejde i √¶gtempera, kan man sikkert ikke forst√• at dette skulle volde besv√¶r overhovedet. ¬†Det er meget enklere hvis man bruger akrylfarver eller oliemaling har jeg ladet mig fort√¶lle. ¬†Det er ogs√• enklere hvis man bruger lim (som er meget brugt i Gr√¶kenland) som bindemiddel i temperafargerne end √¶g. Men jeg foretr√¶kker alts√• at arbejde i √¶gtempera. S√• det er en fin udfordring!

Anne

 

P√• billedet til venstre har jeg ogs√• lagt den f√łrste lysning p√• barnets h√•r, en lysere brun farve i felter som ikke r√łrer hinanden, og som danner kr√łller eller b√łlger. ¬†Det ligner ikke rigtigt naturligt h√•r, men s√•dan ser ikonh√•r nu en gang ud (med variationer).

I Marias ansigt er her lagt 1. lysning, kindr√łdt (som er arbejdet ind i f√łrte lysning, og der er ogs√• lagt lysning nr. 2. Nr. 2 lysning er en ganske lille smule lysere end nr. 1, s√•dan at man f√•r en n√¶sten glidende overgang mellem farverne.

 

 

P√• det sidste foto har jeg lagt lysning nr. 3 og til sidst ¬†h√łjlys, med en n√¶sten helt hvid farve. ¬†Jeg bruger altid zinkhvid til lysninger, den er lettere at styre end titatiumhvid som er helt opaque (d√¶kkende).

Maria Eleousa sidste lysning

Nu genst√•r nogle sm√• detaljer omkring √łjnene og h√¶nderne, der skal laves ramme og l√¶gges guld p√•. ¬†Til sidst kommer inskriptionerne p√•.

S√• der er heldigvis en hel del arbejde tilbage. ¬†I dag har jeg ikke arbejdet alene. ¬†Jeg har haft bes√łg af Dorte, som manglede lidt i at g√łre sin f√łrste ikon helt f√¶rdig. Det har v√¶ret dejligt at v√¶re to i atelieret!


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *