Jeg fik en uimodståelig trang til å male den hellige Klara af Assisi, Santa Chiara på italiensk.

På mit forrige ikonkursus havde en af deltagerne valgt at male nettop Klara.

Der fantes ikke mange ikoner jeg ville anbefale som forlæg, men vi fandt en til sidst som var ok.

Ikonen som blev malet var rigtig flot, og nærmere læsning og snak om Klara , skærpede min interesse for denne helgen som jeg stort set ikke kendte noget til . Hun var meget velhavende, men hun gav alt ejede væk og viede sit liv til Gud.

Nu er jeg gået i gang med forberedelserne til det som bliver en ikon af St. Klara. Undervejs har jeg lyttet og fulgt min intuition.

Og her er min stregtegning …

Jeg ser frem til at g√• rigtig i gang, men det bliver f√łrst i morgen.

Jeg er ikke helt tilfreds med h√¶nderne, har lidt problemer med st√łrrelsen, tegner dem hele tiden for sm√•. Det bliver rettet undervejs.

Om St.Klara:

Santa Chiara, den hellige Klara eller Clara, blev f√łdt i Assisi i 1193 eller 1194 som det f√łrste barn i den rige familie Offreduccio.

Den unge pige nægtede at forlove sig og blive gift og i 1210 henvendte hun sig til San Francesco, som også stammede fra Assisi og som sammen med en lille gruppe tilhængere boede ved Porziuncola-kapellet ved Kirken Santa Maria degli Angeli.

I 1212 aflagde Chiara sine klosterl√łfter om lydighed, kyskhed og fattigdom overfor San Francesco. Hendes lange h√•r blev klippet kort og hun modtog Franciskanernes kutte som sin nye kl√¶dedragt, hvorefter hun flyttede ind hos Benediktinerne ved San Paolo og senere i klosteret i Assisi, hvor hun fik selskab af sine s√łstre Agnese og Beatrice og af moderen Ortolana.

Santa Chiara grundlagde, efter San Francesco‘s anvisninger, den kvindelige gren af Franciskaner-ordenen “Le Sorelle Povere”, som efter hendes kaldes “Le Clarisse”. Denne Orden tog bop√¶l i klosteret ved Kirken San¬†Damiano, hvor nonnerne levede i klausur og den yderste fattigdom.

Som San¬†Francesco havde forfattet en klosterregel for sine “frati minori”, nedskrev Santa Chiara en lignende klosterregel for nonnerne og denne blev godkendt af Pave Innocens IV i 1253. Den kaldes “den anden regel”, “Seconda Regola”, og nonne-ordenen derfor “Secondo Ordine Francescano”.

Santa Chiara boede resten af sit liv i Convento di San Damiano, hvor hun levede et intenst religi√łst liv som abbedisse. Det fort√¶lles, at hun i 1241 havde held til at bortjage de saracenske tropper, som Kejser Frederik II havde sendt mod det guelfiske parti i Assisi, ved at holde hostie-skrinet frem mod dem.

Da San Francesco d√łde i 1226 lykkedes det Santa Chiara at f√• udvirket, at Klosterets gitterd√łr blev √•bnet, s√•ledes at hun og de andre nonnerne kunne f√• et sidste glimt af den afd√łde. Det fort√¶lles ogs√• at helgeninden i et syn s√• “billeder” fra San Francesco‘s begravelse i Kirken Santa Maria degli Angeli som malet p√• v√¶ggen i Kirken San Damiano. Santa Chiara er derfor blevet skytshelgen for fjernsynet.

Santa Chiara d√łde den 11.august 1253 og ved begravelsen deltog Paven og hans f√łlge. To √•r efter helgenk√•rede Pave Alexander IV hende med sin “Bolla Claris”. Hun fejres p√• sin d√łdsdag den 11.august.

Udover at være skytshelgen for fjernsyn er Santa Chiara også beskytter af syersker, vaskepiger, forgyldere, strygepiger og blinde. Hun fremstilles ofte i sin enkle sorte og brune franciskaner-kutte, nogle gange med tegnet på sin abbedisse-værdighed eller med et hostie-skrin, en lilje, et kors eller en lampe.

Allerede på et tidligt tidspunkt viedes der i Via della Suburra i Rom en lille kirke til Santa Chiara og der opstod også flere klostre til hendes nonneorden.

Sakset fra www.annasromguide.dk


1 Kommentar

bodilpoulsen · 25. marts 2018 kl. 11:17

Hej

Den 24. marts 2018 kl. 15.28 skrev Kursus i ikonmaling – Galleri St. Helene :

> 1annemarie posted: “Jeg fik en ubendig trang til √ɬ• male den hellige Klara > af Assisi. P√ɬ• mit forrige ikonkursus havde en af deltagerne valgt at male > nettop Klara. Der fantes ikke mange ikoner jeg ville anbefale som forl√ɬ¶g, > men vi fandt en til sidst som var ok. Ikonen som b” >

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *