Velkommen til kursus i ikonmaling

Fra Marts 2020 er jeg igen klar til at modtage nye elever i mit lille galleri i Tisvildeleje.  Hele 2019 er gået med at vente en hel del, at byggeriet af vort nye hus kunne gå i gang.

Nu har vi endelig fået en dato for indflytning og det bliver den 1. april  Det gamle hus på grunden blev revet i foråret, og der har ikke været nogen adgang til toiletfaciliteter siden. Men altså fra 1. april skulle det hele være på plads.

Jeg glæder mig usigelig meget til at kunne bo lige ved siden af mit lille galleri.

Den der venter på noget godt – venter ikke forgæves!  

Er du interesseret i at deltage på et af holdene så sender du bare en mail til info@ikonmaling.dk eller ringer til mig på 40106630.

Tilmeldingen er endelig når du har indbetalt kr. 500 til mobile pay 40106630.

Kursus for begyndere
11.-15. marts og 15.-19. april

Ikonkurset fra den 11.-15. marts blev hurtigt fyldt op, så der er ingen pladser tilbage.  

Jeg tilbyder nu et ekstra kursus, fra den 15.-19. april, der er nu 1 plads tilbage.

Du behøver ingen forkundskaber for at deltage i dette kursus – blot din lyst.

Vi starter hver dag med en lille meditation og bøn.

Du vil lære de helt elementære elementer i ikonmaleriet.  Vi starter med at lave en kopi af ikonen du skal male, og den kopieres ned på den gessobehandlede træplade. Alle forklarende streger males, og så begynder selve det at male. 

Du lærer selv at blande din egen æg emulsion, bindemidlet til vore farver, og det er en blanding af æggeblomme og hvidvin tilsat lidt lavendelolie.  Vi bruger tørre pigmenter, de fleste naturlige, som vi blander op med ægemulsionen til den ønskede farve og konsistens.  

Vi starter med at lægge den mørkeste farve på og arbejder os frem mod de lyseste farver – højlyset.

Glorien på denne ikon er belagt med hvidguld, du kan også vælge almindeligt gult guld. Vi arbejder med ægte bladguld.

Min udgave af Maria Eleousa, malet på en gessobehandlet lindetræsplade 21 x 28 cm.

Glorien er belagt med hvidguld.

Sommerkursus 17.-21. juni

Dette kursus er også for dig som er nybegynder, eller måske har du malt en eller få ikoner..

Kurset adskiller sig fra de to første hold i år, ved at vi på dette kursus kun bruger 4 farver – tetrachrome.

Farverne vi bruger er titaniumhvid, oxydgul, engelsk rød og mars sort.

Her lærer du at blande dine egne farver, ved hjælp af kun disse fire.

Ikonen vi skal male er endnu en udgave af Maria Eleousa, barmhjertighedens Gudsmoder, kendetegnet ved at Maria og barnet ses kind mod kind.

Du er velkommen til at give ikonen andre farver end de som her er brugt af mig.

Baggrunden er her helt belagt med hvidguld, det kan du ændre hvis du vil til enten alm. gult  bladguld (23 karat) eller du kan give baggrunden en farve i stedet for.  Valget er dit.

Maria Eleousa

Ikonkursus 15.-19. juli

.

Dette kursus er også for dig som er nybegynder, eller måske har du malt en eller få ikoner..

Kurset adskiller sig fra de to første hold i år, ved at vi på dette kursus, som det foregående,  kun bruger 4 farver – tetrachrome.

Dessuden lærer du her at starte helt fra bunden, ved at du selv tegner din ikon, hvor vi følger nøje de byzantinske principper.

Du kan også her vælge at ændre på fargene, og give glorien guld i stedet for en farve som jeg her har gjort.

Her under viser jeg hvordan man tegner en engels ansigt, princippet er det samme som når vi lærer at tegne Marias ansigt.

Maria i forbøn

5.-9. august Ærkeenglen Michael

Archangel Michael

Ærkeenglen Michael er temaet for dette kursus. Vi tager udgangspunkt i den mest kendte af alle ikoner af ærkeenglen Michael.  Denne ikon befinder sig på Det Byzantinske og Kristne Museum i Athen, og er fra det 14. århundrede.

Du opfordres til at lave din udgave af denne ikon, uden at ændre på væsentlige elementer.

Vi maler i ægtempera ved brug af hele paletten denne gang.

Baggrunden er her belagt med guld, men du er velkommen til at vælge din egen baggrund.

Ærkeenglen Michael25 x 32 cm 

11.-15. november
Den Samaritanske kvinde

Dette er et kursus for dig som er vant til at male ikoner – og som gerne vil have nye udfordringer.

Jeg opfordrer deltagerne til selv at tegne sin ikon,  gerne ud fra  min tegning/ikon eller inspiration andet steds fra.  Min ikon bliver malet i tetrachrome, jeg opfordrer til at deltagerne også bruger den metode.

Temaet for kurset er den samaritanske kvinde ved Sykars brøn – hvor hun møder Jesus.

Fra Johannesevangeliet:

“Han kom da til en by i Samaria, der hed Sykar, i nærheden af det stykke jord, Jakob gav sin søn Josef.  Dér var Jakobskilden. Træt af vandringen satte Jesus sig så ved kilden; det var ved den sjette time.

 En samaritansk kvinde kom for at hente vand. Jesus sagde til hende: »Giv mig noget at drikke.«  Hans disciple var nemlig gået ind til byen for at købe mad.  Den samaritanske kvinde sagde til ham: »Hvordan kan du, en jøde, bede mig, en samaritansk kvinde, om noget at drikke?« – jøder vil nemlig ikke have med samaritanere at gøre.  Jesus svarede hende: »Hvis du kendte Guds gave og vidste, hvem det er, der siger til dig: Giv mig noget at drikke, så ville du have bedt ham, og han ville have givet dig levende vand.«  Kvinden sagde til ham: »Herre, du har ingen spand, og brønden er dyb; hvor får du så levende vand fra?  Du er vel ikke større end vor fader Jakob, som gav os brønden og selv drak af den, ligesom hans sønner og hans kvæg?«  Jesus svarede hende: »Enhver, som drikker af dette vand, skal tørste igen.  Men den, der drikker af det vand, jeg vil give ham, skal aldrig i evighed tørste. Det vand, jeg vil give ham, skal i ham blive en kilde, som vælder med vand til evigt liv.«  Kvinden sagde til ham: »Herre, giv mig det vand, så jeg ikke skal tørste og gå herud og hente vand.«

 Han sagde til hende: »Gå hen og kald på din mand, og kom herud!«  Kvinden svarede: »Jeg har ingen mand.« Jesus sagde til hende: »Du har ret, når du siger: Jeg har ingen mand;  for du har haft fem mænd, og den, du har nu, er ikke din mand; dér sagde du noget sandt.«

 Kvinden sagde til ham: »Herre, jeg ser, at du er en profet.  Vore fædre har tilbedt Gud på dette bjerg, men I siger, at stedet, hvor man skal tilbede ham, er i Jerusalem.«  Jesus sagde til hende: »Tro mig, kvinde, der kommer en time, da det hverken er på dette bjerg eller i Jerusalem, I skal tilbede Faderen.  I tilbeder det, I ikke kender; vi tilbeder det, vi kender, for frelsen kommer fra jøderne.  Men der kommer en time, ja, den er nu, da de sande tilbedere skal tilbede Faderen i ånd og sandhed. For det er sådanne tilbedere, Faderen vil have.  Gud er ånd, og de, som tilbeder ham, skal tilbede i ånd og sandhed.«  Kvinden sagde til ham: »Jeg ved, at Messias skal komme« – det vil sige Kristus; »når han kommer, vil han fortælle os alt.«  Jesus sagde til hende: »Det er mig, den, der taler til dig.«

 Netop da kom hans disciple tilbage, og de undrede sig over, at han talte med en kvinde. Alligevel spurgte ingen, hvad han ville hende, eller hvorfor han talte med hende.  Kvinden lod så sin vandkrukke stå og gik ind til byen og sagde til folk:  »Kom og se en mand, som har fortalt mig alt, hvad jeg har gjort. Måske er det ham, der er Kristus?« 

Det er denne fortælling vi skal prøve at formidle i vor ikon.

Jesus og den samaritanske kvinde

Jeg er pt. i gang med at male ikonen – og vil her poste mine fremskridt – når jeg kommer så langt…

er en udgave tegnet af Georg Emil Libert (1841) Thorvaldsens Museum

.

.

3 Comments

Wenche Høidal · oktober 21, 2019 at 4:30 pm

Hvis det er plass, melder jeg meg på til kurset i 05.-09-august 2020. Vil gjerne ha overnatting også !
Klemmmmm fra Wenche 🙂

    anne · november 5, 2019 at 5:52 pm

    Det er plass og overnatning Wenche, har sendt deg en mail!

Marie Ek Lipanovska · februar 22, 2020 at 10:45 am

Vad spännande att se huset <3 Jag längtar efter att få komma på besök igen! Och så många härliga kurser. Kram

Skriv et svar

Avatar placeholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.